fbpx

NJK

NJK, eli Nyländska Jaktklubben, on Suomen suurin ja vanhin rekisteröity pursiseura. Seuralla on reilut 2800 jäsentä. Seuran hallintokieli on ruotsi.

NJK:n toiminta on hyvin monipuolista. Seuran tavoitteena on kuulua maan johtaviin pursiseuroihin ja vaikuttaa purjehdustaitojen ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseen. Suuri merkitys on junioreiden purjehdustaitojen edistämisellä, senioreita unohtamatta. Seuralla on huippuvalmentajia, jotka pystyvät antamaan monen eri tason huippukoulutusta.

NJK oli Suomen ensimmäinen match race -purjehduskilpailuiden järjestäjä. Sailing Center  on avoinna kaikille, joten siihen osallistumista varten ei tarvita jäsenyyttä seurassa. Seuran omistamat kahdeksan J/80-venettä ovat Sailing Centerin käytettävissä, mikä mahdollistaa match racing-tapahtumien järjestämisen ensimmäisestä viidenteen tasoon. Lisäksi käytettävissä on kaksi SM40-venettä ja kolme 606-luokan venettä. Junioripurjehtijat purjehtivat ensisijaisesti seuran Optimisteilla (10 kpl), Zoom8-veneillä (10 kpl) ja Rs Vision-veneillä (3 kpl).

 

HISTORIIKKI

Seura perustettiin 4.3.1861 tsaari Aleksanteri II:n hyväksyttyä seuran säännöt Pietarissa. Suomi oli siihen aikaan Suomen Suurruhtinaskunta ja osa Venäjän Tsaarin Valtakuntaa.

NJK:n historia on ollut monivivahteista. NJK aloitti toimintansa pursiseurana, jolla ei ollut omaa satamaa eikä klubitaloa. Ensimmäinen paviljonki rakennettiin pienelle Vehkasaarelle Helsingin länsipuolella. Koska satama oli huono, eikä venetelakkaa ollut käytettävissä, oli muutto nopeasti edessä. NJK sai myöhemmin vuokrata Helsingin Eteläsatamassa pienen Valkosaari-nimisen saaren vuotuisen 225 Suomen markan (n. 55 €) nimellisarvosta. Paviljonki siirrettiin 1885 Nicolas Sinebrychoffin toimesta Valkosaareen, jossa se vuosien saatossa rakennettiin uudelleen. Nykyinen paviljonki, jonka ovat piirtäneet arkkitehdit Estlander ja Settergren, vihittiin käyttöön elokuussa vuonna 1900 ja sitä on ylläpidetty huolellisesti.

Samoihin aikoihin, kun NJK perustettiin, sai se myös ensimmäisen lippunsa. Lipun – sininen risti valkoisella taustalla – esikuvana oli Pietarin Keisarillisen Pursiseuran lippu. Poliittisesta turbulenssista johtuen lipun ulkonäköä muutettiin neljä kertaa ennen kuin se vuonna 1919, Suomen itsenäistymisen jälkeen, NJK:n toimesta sai lopullisen muotonsa: valkoinen risti sinisen ristin sisällä ja seuran merkki vasemmassa ylälaidassa. Suomen kaikilla pursiseuroilla on samanlainen lippu, ainoastaan vasemman kulman merkki osoittaa mihin seuraan vene on rekisteröity. Lippu kuvastaa Suomen lippua.

NJK on kilpapurjehduksen edelläkävijä. Ensimmäinen purjehduskilpailu järjestettiin seuran perustamisvuonna 1861 ja Suomen Purjehtijaliitto perustettiin NJK:n aloitteesta vuonna 1906.

Union Bank of Finland, Fazer Finland ja Belmont ovat nimiä, jotka liitetään purjehdusmaailmaan. Ne ovat kaikki kilpailleet maailmanympäripurjehduksesta NJK:n lipun alla.

 

SATAMAT

Valkosaari

Valkosaari sijaitsee Helsingin Eteläsatamassa, aivan kaupungin keskustassa. Saari on kaunis maamerkki lähestyttäessä Helsinkiä mereltä ja suuri valkoinen puurakenteinen paviljonki vihreine kattoineen on yksi Helsingin kuvatuimmista rakennuksista. Saarella on 125 laituripaikkaa, seuran jäsenille 75 paikkaa ja loput vieraileville pursille. Paviljonki on hyvin hoidettu ja sillä on suuri lippu- ja viirikokoelma, Pohjoismaiden suurin puolimallikokoelma, historiallisesti arvokas palkintokokoelma maalauksia ja valokuvia. Paviljongissa toimii kaikille avoinna oleva gourmet-ravintola ja sen lisäksi paviljongissa on seuran jäsenille ja heidän vierailleen omat kokouskabinetit. Purjehtiville vierailijoille on omat wc- ja suihkutilat, sauna, pesukone ja kuivausrumpu. Vierailijoita käy kesäkuukausien aikana n. 500.

Vierassatama Valkosaari

 

Koivusaari

Koivusaari, jossa NJK:n purjehduskeskus sijaitsee, on maayhteyden päässä Helsingin länsipuolella Lauttasaaressa. NJK:n kanslia toimii punaisessa 1980-luvulla rakennetussa klubitalossa. Rakennuksessa on myös purjehduskauden aikana avoinna oleva kahvila. Muina vuodenaikoina voivat sekä jäsenet että ei-jäsenet vuokrata tiloja erilaisiin tapahtumiin.

Koivusaaressa on laituripaikkoja n. 200 veneelle ja talviteloilla siellä on n. 150 venettä. Kevytveneille on kaksi liuskaa ja juniorpurjehtijoille oma ”Dumle-talo” missä he voivat säilyttää veneitään talven yli sekä käyttää tiloja veneidensä ylläpitoon ja varastointiin purjehduskauden aikana.

Koivusaaren toiminta on hyvin vilkasta toukokuun alusta aina marraskuun loppuun asti, tietysti jääolosuhteista riippuen. On purjehduskouluja, NOV-harjoituskeskus sekä Sailing Center, johon kuuluu n. 100 purjehtijaa. Purjehtijoilla on käytössään sauna suihkuineen sekä lukittuja kaappeja purjehdusvarusteiden säilyttämiseen.

 

 

Kymmenen saaristosatamaa

NJK:lla on kymmenen luonnon saaristosatamaa idästä länteen päivän purjehdusmatkan etäisyydellä toisistaan.

NJK on hyvin ylpeä saaristosatamistaan ja kiitollinen niille jäsenille, jotka ovat luovuttaneet niin monen kauniin saaren seuran tarkoituksiin. Seura omistaa kaksi saarta ja loput ovat vuokrasaaria. Niiden arvostus nousee vuosi vuodelta saariston lisääntyvän vapaa-ajan veneilyn myötä. Satamat on tarkoitettu ainoastaan NJK:n jäsenille. Satamat kiinnitysmahdollisuuksineen ovat seuralle arvokkaita, koska ne tarjoavat jäsenille suojaisan sataman purjehduspäivän jälkeen. Kaikissa saarissa kahta lukuunottamatta on sauna.

Suurin osa jäsenistä ei kilpaile, vaan harrastaa matkapurjehdusta. Tämä saattaa tuntua ristiriitaiselta, kun ajatellaan kuinka paljon seurassa panostetaan kilpailuihin.  Kilpailutoimintaan panostaminen on seuran yhdessä sovittu strategia ja matkapurjehtijat saavat runsaan korvauksen klubin ykymmenen saaren käyttömahdollisuuden muodossa.

Saaristosatamia ylläpidetään hyvin ja parannuksia tehdään vuosittain tarpeen mukaan. Itämeren purjehdus on hyvin suosittua ja monet jäsenet purjehtivatkin Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja jopa pidemmällekin.

 

HALLITUS JA KOMITEAT

Seuran johtoelimenä toimii 10-henkinen hallitus: kommodori, I varakommodori, II varakommodori, rahastonhoitaja sekä kuusi jäsentä. Kommodorit valitaan kerrallaan vuodeksi ja voidaan valita uudestaan viisi kertaa. Jäsenet valitaan kolmivuotiskaudeksi.

Hallitus valitsee eri komiteoiden puheenjohtajat. Komiteoita on viisitoista mikä mahdollistaa laaja-alaisten veneilyintressien huomioonottamisen. Jäsenten vapaaehtoistoiminta varmistaa NJK:n perinteiden jatkumisen.  Komiteat raportoivat hallitukselle ja jokaisella hallituksen jäsenellä on yksi tai useampi komitea, joiden toiminnasta he kantavat vastuun.

 

NJK:n TULEVAISUUS

Pitkän johtavana pursiseurana toimineen historiansa ansiosta NJK:ta arvostetaan muissa Pohjoismaissa sekä monissa maailman merkittävimmissä pursiseuroissa ja järjestöissä. Vuodesta 2011 lähtien NJK on jäsenenä International Council of Yacht Clubs (ICOYC)-järjestössä.

Aktiivisen purjehdustoiminnan kautta NJK:n pyrkii ylläpitää mainettaan Suomen johtavana pursiseurana.

NJK on ollut edustettuna kaikissa Olympialaisissa kahta lukuun ottamatta. Olympiatason purjehtijat ovat tulevaisuudessa seuralle tärkeitä ja nytkin on olympialaisiin pyrkimässä joukko nuoria lahjakkaita purjehtijoita.

Tulevaisuuden huippukilpailijoiden koulutukseen ja harjoitteluun on panostettu paljon. NJK on perustanut projektin nimeltä Challenge varmistamaan tulevaisuuden huippukilpailijoiden koulutuksen ja harjoittelun toteutumisen. Suomen Purjehdus ja Veneily ry ja Suomen Olympiakomitea ylläpitävät huippupurjehtijoiden koulutuskeskusta. Challengen pyrkimyksenä on jatkuva kilpailukykyisen valmennustason ylläpitäminen.

Helsingin kaupungin rakennussuunnitelmien vuoksi on Koivusaaren purjehduskeskuksen tulevaisuus yksi seuran suurimmista ja tärkeimmistä tulevaisuuden haasteista. Merkittävimpinä avoimina kysymyksinä ovat uuden sataman sijainti, sen mahdollisuudet tarjota jäsenilleen parhaat mahdolliset olosuhteet, sekä laajentuminen tarpeen mukaan. Jatkuvaa yhteistyötä viranomaisten ja muiden merkittävien tahojen kanssa ylläpidetään NJK:ta tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi.

 

flags are hoisted

NJK partners