fbpx
COX 4

”Ro, ro till Fiskeskär, han med Cox är redan där”. Man läser ev. en viss självironi i utombordarens slogan – coxen anger ju takten i tävlingsroddbåtar.

Tre unga ingenjörer konstruerade motorn. Far till en av dem , Emil Ström tävlingstrimmade bl.a. Wickström- motorer på Blekholmen där motorn byggdes.

Ett ex. finns på Outboard Museum i Tolls. Nisse Häggblom, 16 år, fick jobb på Blekholmen -bodde där. Han berättar om det … och om utombordsmotorer.

NJK har en privatvisning torsdagen den 25.5 kl. 16.
Anmäl dig nedan, senast onsdagen den 24.5!

Adress: Gamla Hindersbyvägen 193 i Kyrkslätt. (Avtag 17 från väg 51,  Drumsö-Hangö)
Pris: Besöket är gratis (på plats kan man dock förhandsbeställa en bok museet ger ut under sommaren)
Klädsel: lite talkobetonad är lämpligt i miljön och museet är inte uppvärmt.

Välkommen med,
Akademin

Om Outboard Museum

Museet är en fd ladugårdsbyggnad med nostalgisk brygga för hötransport med häst upp på vinden. Outboard Museum uppvisar ca 220 utombordare byggda 1922-1970 och alla använda i Finland på museet i Kyrkslätt, Tolls. Se t.ex. Nils Tenströms ”mäkärä” triplan, en 100 år gammal passbåt, kanske Finlands äldsta, en väldigt gammal livbåt och en vacker roddbåt förutom Fibo båten från 1966 som var på årets båtmässa, med två x 40 hk och god för 33 knop.

Det finns även diverse skojig nautikalia och ett antal rätt nätta riggade fartygsmodeller och en stor samling båtbyggarverktyg.

Dessutom har de byggt upp motorverkstaden från 1950-talet på Drumsö av original arbetsbänkar, skåp, verktyg och mätare. Allt enligt Telva personals minnesbilder. 

Man kan gå alldeles inpå motorerna, fotografera och känna på. Barn bör ledsagas av vuxna för motorerna är tunga med hög tyngdpunkt på sin kärror så de skall inte klängas på för säkerhets skull.

Mera info om museet finns på www.outboardmuseum.fi (längst ner finns även en karta)

Anmälan är stängd!