fbpx

Medlemmarna i det finska OS-laget i segling  fick genomgå många hårda duster under de utmanande OS-seglingarna vid Enoshima. Överlag kan seglarna klart vara nöjda med prestationerna och erfarenheterna, trots att drömmen om en olympisk medalj inte realiserades i Japan. Speciellt Laserseglarna Tuula Tenkanen och Kaarle Tapper kom ställvis ytterst nära striden on medaljerna.

Nedan en hälsning från NJKs representant Sinem Kurtbay. Teksten är översatt från engelska.

”Vi är naturligtvis inte nöjda med vår prestation i Japan, och vi vet att vi har potential för mycket mer. Medan vi är snabba på undanvinden gjorde vi ställvis klart lägre fart på kryssen än besättningarna i toppen, något vi inte riktigt förväntat oss, och uppenbarligen gjorde det vårt liv ännu svårare. Detta, i kombination med dåliga starter, placerade oss i mitten av fältet, och det är definitivt inte där vi vill vara.

Nu i efterhand, då vi har gått igenom vår träningsdatabas, kan vi konstatera hur få dagar Akseli och jag egentligen seglat tillsammans sedan 2019, och vi kan inte låta bli att inse och konstatera att vi faktiskt gjorde rätt bra ifrån oss, under dessa förutsättningar.

Vårt fleet pressade oss otroligt hårt, och det finns onekligen en fantastisk talang och erfarenhet samlad bland dessa besättningar. När vi tittar på besättningarna framför oss har nästan alla seglare två eller fler kampanjer i Nacra 17 -klassen och hälften av dem har seglat ihop i minst två kampanjer. Vi hatar ursäkter, så det här är inte en, men det är ingen skam att erkänna att vårt ett års segling tillsammans år 2019, plus några udda dagar sedan dess, inte var tillräckligt för att utmana dessa toplag i Tokyo 2020.

Vi är redo och mer motiverade än någonsin att fortsätta mot Paris 2024, men först tar vi några månader för återställning och omfokusering. Sen kan vi komma tillbaka starkare än någonsin!

Samtidigt vill jag visa en stor tacksamhet till vårt stora-lilla team för hela den här kampanjen. Det har varit ett massivt lagarbete och skulle aldrig ha hänt utan den vision som lades år 2016.

Arigato gozaimas!

Sinem Kurtbay”

OS-lagets slutliga placeringar

Tuula Tenkanen, Laser Radial – 5. plats
Kaarle Tapper, Laser standard – 9. plats
Sinem Kurtbay & Akseli Keskinen, Nacra 17 – 13. plats
Tuula Petäjä, RS:X – 14. plats