fbpx

Östersjöns längsta offshorerace, Roschier Baltic Sea Race, ordnas i Helsingfors 19. -27.7. Ett tufft race på ca 630 sjömil. Bland deltagarna finns offshoreseglare i toppklass från Norden, England, Tyskland och Polen.

Starten, Baltic 600 sommaren 2021. Foto: Pepe Korteniemi

Tävlingen ordnas av Royal Ocean Racing Club (RORC), som även står bakom klassiska offshore race som Rolex Fastnet Race, RORC Caribbean 600, och Transatlantic Race

RORC, grundat år 1925, är en av de mest traditionsenliga offshoreklubbarna i världen. Föreningen tilldelades kunglig tittel år 1931, under kung George V, farfar till drottning Elisabeth II.

Som tävlingens huvudsponsor står Roschier, en av nordens ledande advokatbyråer. RORCs samarbetspartners inom Finland består av Ocean Race Alliance (ORA), Nyländska jaktklubben (NJK), Helsingfors Segelklubb (HSK), Xtra Stærk Ocean Racing Society samt Finnish Ocean Racing Association (FORA), Avomeripurjehtiat Ry och FIN IRC. Även Helsingfors stad samarbetar med RORC. 

l det ca 630 sjömil långa racet, med start i Helsingfors, väntas några av världens tuffaste offshore racingteam delta – bland dem flera finländska lag. En lista över teamen finns här. Deltagare väntas åtminstone från de nordiska länderna, Tyskland, Polen och de brittiska öarna. 

Racet startas i typisk RORC stil med kanonskott, denna gång från Sveaborg. Med sitt breda utbud av program underhåller evenemanget under hela raceveckan, med händelser på såväl Skatudden som på Sveaborg och ett i soligt Helsingfors. 

Från starten i Helsingfors fortsätter tävlingen runt Gotland och på hemvägen passeras Ösel och Dagö utanför Estland. 

ORAs kommodor Ari Känsäkoski har varit skeppare ett flertal gånger i stora internationella offshore race och även i race ordnade av RORC. I nuläget har ett 30-tal båtlag anmält sig, men det finns ännu plats för intresserade. 

– Vi förväntar oss många deltagare i racet, eftersom strandlinjerna i Östersjön samt de varierande vindförhållandena gör det intressant. För det här racet behövs mer taktiskt kunnande än vanligt, säger Känsäkoski. 

Enligt Känsäkoski är Östersjön ett intressant område för offshoreseglare. 

– Väderombyte kan ske och dessutom gör den ljusa årstiden och de långa dagarna det en närmast magisk upplevelse för flera av de internationella deltagarna som inte är vana med våra långa sommardagar.

Evenemanget är dock inte bara för seglarna – med sina många program på land blir det en härlig tillställning för Helsingforsare och sommargäster. 

Baltic Sea Race kommer i fortsättningen att ordnas av RORC vartannat år.

Mera info om tävlingen 
Pressmeddelande – kontaktuppgifter, bildbank för medier, beställ pressmeddelanden mm.
Tävlingens hemsida – här finns mera info och t.ex. anmälningsinstruktioner.
RORCs pressmeddelande på engelska
Följ tävlingen i sociala medier: #RoschierBalticSeaRace #RORCracing