fbpx

NJK Gubbseglarna ordnar en exkursion till Åbo. Alla NJK medlemmar med familjer är välkomna på utflykten den 19 november till Åbo.

Kl. 08:00 – Start från hållplatsen utanför Posthuset vid Mannerheimstatyn
Ca kl. 18:20 beräknar vi att vara tillbaka vid Posthuset i Helsingfors

PROGRAM
Vi anländer till Runsala och Åbo Båtvarv. https://ruissalontelakka.fi/ ca kl 10:15.
Eero Lehtinen ger oss en presentation av Åbo Båtvarv och dess historia. Många kända segelbåtar har byggts på varvet under dess 130 år. Efter presentationen gör vi en rundvandring på Åbo Båtvarv och ser hur varvet ser ut idag, samt får höra hur det var tidigare att bygga båtar på Åbo Båtvarv.
Kring kl 12:15 tackar vi värdfolket, sätter oss i buss/bil förflyttar oss till Forum Marinum vid Åbo åstrand.

Vi äter lunch på Restaurang Göran vid 12:30 tiden. Det speciella med restaurangen är att författaren Göran Schildts segelbåt Daphne är placerad där som en del av inredningen.
Skärgårdsbord med salladsbuffé och efterrätt plus kaffe/tee kostar 31 € eller alternativt fisksoppa med skärgårdsbröd och kaffe/tee kostar 14,50 €. Dessa fodrar inte förhandsbeställning. De övriga meny alternativen som man hittar på nätet måste förhandsbeställas. https://www.goran.fi/viikonloppumenu/

Efter lunchen ca kl 13:30 besöker vi Forum Marinum, https://www.forum-marinum.fi/sv/. Vi har en guidning (på finska) som räcker ca en timme.
• flera utställningar, både i utställningsbyggnaderna och på museifartygen. Vi har möjligheten att besöka Forum Marinums huvudutställning i Kronomagasinet och till samlingen av träbåtar i Slottsbommen.
• Vid sidan av de permanenta utställningarna visas varje år flera tillfälliga utställningar i salen Stiltjen i Slottsbommen och i Kronomagasinets entréhall.
• Museiskeppen – över 100 båtar, av vilka de flesta är byggda i Sydvästra Finland. En del av dem finns till beskådande i Slottsbommens utställningslokal och i båthallen på gården. De största fartygen flyter på Aura å framför museibyggnaderna, men dessa är öppna under sommarsäsongen.
• Gruppbiljett (min. 10 personer) 11 € / 8 € / 4€, Fritt inträde med Museikort!

Efter museibesöket ca kl. 15:45 sätter vi oss i bussen/bilarna och återvänder till Helsingfors. Vi är tillbaka senast kl. 18:20.
Kostnaderna med hyrbuss och museum- guidning är 60 € med 20 deltagare. Därtill kostar lunchen max 31 € per person. (se alternativen ovan)
Om det blir mindre än 20 personer så organiserar vi sinsemellan så att vi med ett tillräckligt antal privat bilar får transporten ordnad. Vi sköter kostnadsfördelningen i efterhand.

Mera information och anmälning,
Jan Hörhammer
0400 453 797 eller per epost
jan.horhammer@njk.fi