fbpx

Henrik Andersin donerar ny 12mR pokal till NJK

En ny pokal har donerats till NJK i 12 meters klassen inför VM som klubben arrangerar den 14-22 augusti i sommar. Pokalen kommer att utdelas i Vintage divisionen, dvs. för båtar inmätta enligt den sk. tredje mR regeln som trädde i kraft 1933 och gällde tills 1958. Alla anmälda 15 båtar representerar Vintage-klassen utom gaffelriggaren Heti, som deltar i antik-divisionen.

Pokalen från 1911 har ursprungligen delats ut i Point-to-Point regattor i Storbritannien. Den förgyllda silverpokalen skall få ny inskription och blir ett vandringspris för 12mR klassen. Pokalen doneras av Blue Marlin ägaren och ordföranden för 12mR-VM kommittén, Henrik Andersin.

Tre deltagare kommer att segla under finsk flagg. Blue Marlin (FIN-1), Wings (K-15) seglar för NJK och Vanity V (K-5) för HSS. Vanity har hyrts av ett konsortium lett av kommodor Mikael Stelander. Det svenska nyförvärvet för 2020 Northern Light (US-14), kommer med god tur att ledsagas av Gustaf Estlander -tolvan Princess Svanevit (S-1). Princess Svanvit genomgår en totalrenovering och förväntas sjösättas under försommaren.

På grund av koronan, förbereder NJKs VM-kommitté en regatta utan sociala evenemang. Om epidemin fortsätter, inskränker sig världsmästerskapen till själva regattan plus prisutdelningar. Om epidemin gått över innan sommaren, kommer de ursprungligen planerade festligheterna och sociala aktiviteterna att gå av stapeln. De slutgilitiga besluten kommer att fattas under vårens lopp. Om du vill ha ytterligare information, tag kontakt: 12mr@njk.fi

NJK:s nya vandringspokal i 12mR klassen:
Tillverkare: Martin & Hall, Sheffield 1909
Ursprung: Medalj för Point-to-Point regattor i Storbritannien
Bredd: 27,5 cm
Höjd: 24,5 cm
Diameter topp: 17 cm
Diameter fot: 12 cm
Vikt: 1,4 kg